Szombaton rajtol a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj

Szombaton rajtol a Kékszalag vitorlás sorozat első versenye, a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj. Ez a verseny, amely a sikeres és elismert balatoni vitorlázó, Izsák Szabolcs emlékét őrzi, sok csapat számára bemelegítésnek is szolgál a július 2-án rajtoló főversenyre, a Kékszalagra.

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj regattán belül zajlik a legpatinásabb, klasszikus balatoni vitorlások számára kiírt Classic Round futam. Ezen az 1945 előtt épült hajók illetve azon hajótípusok később épült vitorlásai vehetnek részt, amelyeket még a második világháború előtt terveztek.

A klasszikus hajók szombati 9 órás rajtját követően, fél órával később kezdődik a modern hajók versenye. Mindkét csoport versenytávja légvonalban mintegy 42 kilométer – a hajók a Balaton keleti medencéjét kerülik meg a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Tihany–Balatonfüred útvonalon.

A Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett verseny külön érdekessége, hogy azon a Kékszalag néhány esélyese is rajthoz áll, s könnyen lehet, hogy néhány külföldi egység is „teszteli” a versenypályát. Sokszor persze az igazi esélyesek ilyenkor még taktikai okokból nem mutatják be teljes sebességpotenciáljukat, hiszen a Kékszalag előtt sok technikai újítást még titokban tartanak.

Az idei Fehér Szalag névadó támogatója a GeneralCom Mérnöki Kft., amely másfél évtizede meghatározó szereplője a hazai mobil távközlési kivitelezések és a vízgazdálkodáshoz kapcsolódó innovatív környezetvédelmi mérnöki megoldások piacának. „Vállalatunk elkötelezett a napjainkban egyre hangsúlyosabbá váló vízgazdálkodás és környezetvédelem iránt, így kerültünk kapcsolatba a vitorlázással, hiszen a víz és a természet a sportág egyik meghatározó értéke” – mondta a Magyar Vitorlás Szövetséggel történő együttműködésről Szamosvári Tamás, a GeneralCom ügyvezetője.

A budaörsi székhelyű vállalat partnerei között olyan ügyfelek sorakoznak fel, mint az Ericson, a Huawei, a Vodafone, a T-Mobile vagy a Telenor, emellett kutatás-fejlesztési tevékenységünk során kiváló kapcsolatokat épített ki a hazai kutatóközpontokkal és egyetemekkel.

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj a Kékszalaghoz kapcsolódó események nyitánya is. A versenyt vasárnap a Horváth Boldizsár Emlékverseny követi, amely a hajóknak szintén jó felkészülési lehetőség a Kékszalagra. Eközben Balatonfüreden számos kulturális esemény várja a látogatókat, amelyekről részletesen a kekszalag.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Kékszalagról

A Kékszalag a Balaton legkiemelkedőbb vitorlás eseménye, Európa legnagyobb tókerülő versenye. A táv mintegy 155 kilométer, amelyet 48 órán belül kell megtenni a mintegy hatszáz hajóból álló mezőnynek. A versenyen együtt rajtolnak a hagyományos, egytestű hajók és a két- vagy háromtestű high-tech vitorlások, a profi csapatok és a családi vitorlázók. A Balaton jellemzően komoly próbára teszi valamennyiüket, s a Kékszalag teljesítése önmagában is komoly sportteljesítmény. Az idei 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj rajtja 2015. július 2-án, csütörtökön 9.00 órakor lesz Balatonfüreden. Az eredményhirdetésre a balatonfüredi Gyógy téren, július 4-én 18.00 órától kerül sor.