Diákolimpiai bajnokokat avattak

A hétvégén rendezte a Veszprémi Kerékpáros Egyesület a 2014/2015-ös tanév Mountain Bike Diákolimpia Országos Döntőjét a Magyar Kerékpársportok Szövetségének koordinálásával. A veszprémi Kolostorok és Kertek völgye festői környezete már alapból nagyon jó hangulatot biztosított a közel 200 résztvevővel zajló versenynek.

Összesen 12-12 Magyarország Mountain Bike Diákolimpia® Bajnoki címet szereztek a fiúk és lányok a hat korosztály kettő kategóriájában. A 2014/2015-ös tanévtől megújult formában, hét területi és egy országos döntőből álló rendszer várta a versenyzőket. A területi döntőkről a licensz nélküliek (B kategória) juthattak tovább, míg a licenszes (A kategória) versenyzőknek ez nem volt kitétel. A területi döntőkön összesen mintegy 350 versenyzőt regisztráltak, akik közül kategóriánként az első hat helyezett kapott részvételi lehetőséget az országos döntőre.

A területi döntőkön már megszokott időrend szerint először a legkisebb, U9-esek ügyességi versenyével kezdődött a nap, majd sorban következtek egészen az U19-es kategóriáig. Az ügyességi versenyekre a tíz egységesített akadályból ötöt kellett teljesíteni, amik péntek délután váltak publikussá. Ezt kihasználva este 8 órakor is még 20-30 versenyző gyakorolta a feladatokat.
Az ügyességi pályán szerzett hibapontokat büntetőmásodpercekre váltották és ez alapján rajtolt a cross country verseny, ahol a legkisebbek 1,5km , a nagyobbak 2,8km, míg a legerősebbek 3,6 kilométeres körön versenyezhettek.

Az ország minden feléből, Szegedről, Sopronból, Miskolcról és Zalaegerszegről is érkeztek versenyzők, akik közül a borsodnádasdi Baranyi Áron így mesélt az élményeiről:

"Mikor megláttam az ügyességi pályát, örültem neki, mivel szabadidőmben sokat játszom ezeken, de sejtettem hogy sokaknak nem fog könnyen menni... Hiba nélkül megcsináltam, de gyakorlás közben egy váltótörésem volt... Egy pillanatra azt hittem vége mindennek, szerencsére sikerült beszerezni egy másikat. A körversenyen első helyről indulva végig vezettem és nyerni tudtam. Egy hosszú és meredek emelkedő volt a pályán, ami nagyon kemény volt a 30 fokban. Arra gondoltam itt kell nyomni, hiszen mindenki szenved, itt lehet elmenni a többiektől. Jó kis verseny volt!"

Tóth András a futam főszervezője és a Mountain Bike Diákolimpia® koordinátora így nyilatkozott:
"Nagyon jól sikerült a helyszínválasztásunk és az időjárás is kedvezett, hogy igazi piknik hangulat alakulhasson ki a parkban. Az ügyességi pályákból hármat alakítottunk ki, hogy a különböző kategóriák akár párhuzamosan is gyakorolhassanak és a verseny is gördülékenyen mehessen. Bokros Manassé, az egyesület utánpótlás vezetője által összeállított pálya kellő nehézségűnek bizonyult, kevesen voltak, akik ne hibáztak volna. Ez és a harminc fokos meleg, valamint a tempó sikeresen szelektálta a versenyzőket a cross country versenyen is." - majd így folytatta, immáron a teljes rendszerről:
"Örülök, hogy sikeresen zártuk az idei országos döntőt is, hiszen jelentős munka van emögött. Az idei volt az első év, hogy ezt a struktúrát alkalmaztuk és azt gondolom, hogy jó irányba indultunk, ezt a szombati számtalan mosolygós arc is igazolja. Valamint az, hogy április óta egyesületünk veszprémi edzéseinek is egyre több résztvevője van, ami a diákolimpiának köszönhető. Nagyon sok tapasztalatot szereztünk, amiket még egy kérdőíves információgyűjtéssel zárunk, hogy a jövő évben tökéletesíteni tudjuk a diákolimpiát."

A Veszprém megyei diákok összesen 8 dobogós helyezéssel gazdagodtak. U11B lány kategóriában Barka Fruzsina (Ajka) harmadik, U11B fiú kategóriában Szür Brendon (Ajka) első, Monostori Noel (Ajka) harmadik, U13A lány kategóriában Bokros Csenge (Balatonalmádi) első, U15A lány kategóriában Kiss Kata Emma (Balatonalmádi) második, U15B lány kategóriában Sándor Kinga (Veszprém) második, U15B fiú kategóriában Vajda Gergő (Veszprém), U19B kategóriában Szipőcs Ádám (Tapolca) első helyezést ért el.

A teljes eredménylista a www.mtbsuli.hu oldalon érhető el, ahova a fotók és videó is hamarosan felkerül.