Nem mondanának csütörtököt

Egy különlegesnek ígérkező megyei rangadó, a felsőházi rájátszás szempontjából sorsdöntő csata vár a HOYA-Pannon Egyetem Veszprémre március 12-én (csütörtök, 18 óra) a Motax-Concordia KC Pápa otthonában.

Mint már többször megjegyeztük: a kosárlabda NB I/B Nyugati-csoportja, főként annak középmezőnye régóta nem volt olyan kiegyenlített, mint a zajló kiírásban. A harmadik és a nyolcadik helyezettet három pont választja el egymástól, ezért nem kell különösebben ecsetelni, hogy a negyedik pápaiak és a hatodik veszprémiek összecsapása miért bír rendkívüli jelentőséggel. A rivális eddig tízszer nyert, nyolcszor kapott ki, míg a mieinknél mindkét statisztikai oldalon kilences szám szerepel. Az ellenfél múlt héten diadalmaskodott, a Pécsi VSK-Kronosz Kiadó parkettjén győzött (78-88), ám etekintetben Gáll Dominikék sem panaszkodhatnak, ők legutóbb idehaza - hosszabbítás után - múlták felül a Soproni MAFC NyME-t (102-92). A felek az idei szezonban harmadszor feszülnek egymásnak, a Hepp-kupában Vajda József vezetőedző tanítványai a megyeszékhelyen nyertek (84-93), ahol a veszprémiek az év végén a bajnokságban alaposan visszavágtak (93-71). Akkor Farkas Attiláék az első negyedben eldöntötték a derbit, de később is jól védekeztek és flottul támadtak (60-29). Mivel macska-egér harc folyt a pályán, Vertetics Ádám és Kámán Tamás a második félidő jelentős részében a kispadon ült.

Előbbi most is csak ott foglalhat helyet, mert az állkapocstörése után még nem hadra fogható. Utóbbi a minap pompás formában tért vissza a sérüléséből, Puszta Dáviddal az egyetemisták vezére volt. Puszta az újabb HOYA-mezben megvívott mérkőzésén is letette a névjegyét, ám a TLI-Alba Fehérvártól érkezett Blaskovits Balázsnak is akadtak jó megmozdulásai. A hűség városiak ellen több spílerben égett a bizonyítási vágy, ennek is betudható, hogy végül átlépték a százpontos határt. Csakhogy a Kutasi Gergely és Keresztes Rafael nevével fémjelzett pápaiak ellen több kell. Még akkor is, ha az ellenfél február eleje íródó sormintája szerint most Oltárczy Mátéék örülhetnek. Azóta ugyanis egyszer nyernek, majd nyomban veszítenek, de szeszélyességüket mutatja az is, hogy a harmadik Bajai Bácska FKE-t idegenben mattolták (74-88), a sereghajtó MKB-Euroleasing Vasas pedig egy hét múlva Pápán nyert (76-97).

- Természetesen nyernénk Pápán, de mert mindenkit egyformán tisztelünk, nem jönnék a presztízsrangadó és a ki-ki mérkőzés szólammal. Már csak azért sem, mivel a pontvadászatból hátralévő négy párharcunkat hoznánk, máskülönben nehéz lesz kiharcolnunk a felsőházi rájátszást - mondta Mérész Csaba vezetőedző. A soproniak ellen még mindig sok volt a hiba, ám javult a koncentrációnk, így eredményesen dolgozhattunk meg a sikerért. Ami persze javított az öltözői hangulaton is. Ezúttal mindenekelőtt egy jó mérkőzést játszanánk, ami várhatóan szoros lesz. Fontos, hogy az utolsó pillanatig kitartson a figyelmünk.

A mieink becsülettel felkészültek a vetélytársból, a tréningeken több játékelemet átvettek és összeraktak. Tudják, ezúttal is szükség lesz jó egyéni teljesítményekre, ám amellett mindenkinek bele kell tenni valamit a közösbe. Ha a védekezésük agresszív lesz, elől pedig ritkán remeg meg a kezük, akkor egalizálhatják a mérlegüket a pápaiakkal.