Kilencgólos vereség a horvátoktól

A sok hibával játszó, olimpiai negyedik magyar férfi kézilabda-válogatott 30-21-re kikapott az ötkarikás bronzérmes horvát csapattól a spanyolországi világbajnokság harmadik fordulójában.

A londoni olimpián a horvátok kétszer, először a csoportban, majd a bronzmérkőzésen is nyertek a Mocsai-csapat ellen. Most két veretlen gárda találkozott, és egy újabb győzelem a jövő heti kieséses szakaszra biztosított volna kedvezőbb előjeleket.

A meccs első említésre méltó momentuma volt, hogy Alilovic kivédte klubtársa, a veszprémi Császár büntetőjét, majd az előbb megnyugodó horvátok 3-1-re elhúztak. Az egyenlítések rendre elmaradtak egy-egy rossz passz, lövés vagy a kapufa miatt. A rivális főleg az eladott labdákból élt.

Később 5-4-nél Császárt kiállították, pillanatok alatt 7-4 lett, amikor éppen negyedórája zajlott a csata, és egy újabb bekapott gól után nem maradhatott el az időkérés. Ettől nem lett hatékonyabb a játék, annyit sikerült elérni, hogy nem nőtt a különbség, mert Nagy László lassan magára talált.


MTI-fotó: Kovács Anikó

A szünetben nem lassultak le a horvátok, továbbra is minden magyar hibát góllal büntettek, és a 33. percben már 19-11-re elléptek. Mocsai Lajos próbálta rendezni a sorokat, és öt perc után megtört a jég. A cserék jótékonyan hatottak, a 39. percben 21-16 volt az állás.

Felpörögtek a horvátok is, és negyedórával a vége előtt 25-17-re vezettek már, ráadásul Krivokapic is büntetőt rontott. Amikor végképp elúszott a pontszerzés reménye, a kapitány mindenkinek játéklehetőséget adott. A hajrában kétszámjegyű lett a különbség (29-19), és végül Szöllösinek sikerült faragni a jelentős hátrányból.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány: "A horvátok agresszív, hatalmas védőfala hibázásra kényszerített bennünket. Sok volt az eladott labda, a rossz előkészítés, a lövés, és ez vezetett a vereséghez. A horvátok előttünk járnak."

Horvátország - Magyarország 30-21 (15-11)

Horvátország: Alilovic, Ivic (kapusok), Bicanic 2, Cupic 8 (3), Duvnjak 5, Gojun 2, Horvat, Kopljar 6, Lackovic, Mandalinic, Musa, Sprem 1, Stepancic 2, Strlek 3, Vori 1, Vukovic.
Szövetségi kapitány: Slavko Goluza.

Magyarország: Mikler, Tatai (kapusok), Ancsin, Császár 3, Harsányi 3 (1), Iváncsik G., Krivokapic 3 (3), Lékai, Mocsai T., Nagy K. 2, Nagy L. 4, Putics, Schuch, Szöllősi 5, Vadkerti, Zubai 1.
Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Kiállítások: 4, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 3/3, ill. 8/4.

A csoport állása: 1. Spanyolország 6 p (107-49), 2. Horvátország 6 p (97-54), 3. Magyarország 4 p (96-66), 4. Egyiptom 1 p (71-85), 5. Algéria 1 p (58-82), 6. Ausztrália 0 p (37-130)

Forrás: MKSZ