Közösségi emberek alkotják a csapatot

Sikerre éhesen készül a bajnoki rajtra az újonnan megalakult veszprémi futsal klub, Weisz Zoltán bízik benne, hogy egy szerethető csapatot láthatunk majd a pályán.

Hamarosan bemutatkozik a veszprémi közönségnek az 1. Futsal Club Veszprém névre hallgató csapat. Az előkészületekről és a célokról kérdeztük a klub csatárát, Weisz Zoltánt.

- Kezdjük az elején: Mióta foglalkozol labdarúgással, hol játszottál korábban?

- Körmendi születésű vagyok, 18 évesen kerültem Veszprémbe. Otthon NB III-ig fociztam, az egyetemen viszont nem nagyon, itt inkább floorballoztam, kb. 5-6 évig. 28 évesen találtam vissza újra a focihoz, a Légrádival megnyertük a megye 2-t, majd a megye 1-ben is játszottam. Egy újabb kihagyás után Márkóra kerültem, majd tagja voltam az újjá alakult Veszprémnek is. Jelenleg nagypályán, Felsőörsön játszom megye 2-ben. Kispályán a Tarexban játszottam, most pedig a Hungaropharmában, mindig csatár voltam.


Weisz Zoltán

- Hogyan kerültél a futsal csapatba?

- Rajki Tamás és a Németh Gábor keresett meg, a régi Tarexre és a Hungaropharmára építették a csapatot, örömmel fogadtam a megkeresést.

- Mik a csapat céljai az első szezonban?

- Nehéz erre válaszolni, hiszen a felkészülés elején tartunk. A klubvezetés azt várja tőlünk, hogy a mezőny elején végezzünk. Az első egy tanuló év lesz, ez nem kispályás labdarúgás. Meccsről meccsre fejlődik a csapat, amit mutat az is, hogy két edzőmeccsünk volt a Szombathely ellen, az elsőn átgázoltak rajtunk, a másodikon viszont jobban összeállt a védekezésünk, és szorosabb meccset tudtunk játszani.

- Neked személy szerint mik a céljaid?

- 38 éves vagyok, a kispályás focit mindig is jobban szerettem mint a nagypályást. 1-2 év még biztosan belefér, amíg megvan a dinamika, és megfelelek a vezetőség elvárásainak, csinálni fogom. Szeretnénk az NBII-t megnyerni minél előbb, sikeréhes a társaság, a vezetőség is, és a szponzorok felöl is biztosan megvan elvárás. Mindig egy évről kell beszélni, de szeretnék az NBI-ben is játszani. Ha ez nem jön össze, akkor szurkolni fogok a csapatnak. Jó fizikai állapotban vagyok, amit szeretnék minél tovább fenntartani.

- Miért ajánlod a veszprémieknek a futsalt?

- Közösségi emberek alkotják a csapatot, ezért remélem, hogy szerethető lesz a társaság. Látványos sportról van szó, sűrítve megtalálható benne a nagypályás foci is. Élvezhető, sok gól esik, bízunk benne, hogy jól fognak szórakozni a nézők. Sok szabály van arra, hogy ne akadályozzák a csapatok a folyamatos játékot. A kapusnál és berúgásnál is csak 4 másodpercig állhat a labda, egy támadásban csak egyszer lehet hazaadni a kapusnak a labdát, és azt a kidobás után is csak akkor lehet hazaadni, ha átvittük a labdát a félpályán. Még mi is tanuljuk a szabályokat, de az biztos, hogy ez a játék a támadó focit preferálja.

- Milyen elemekre épül a játék? Mivel lehet eredményes egy csapat?

- A dinamika nagyon fontos, valamint az 1-1 elleni szituáció megoldása védekezésben és támadásban is. Maximális taktikai fegyelemre van szükség, 4+1-en játszunk, ezért nagyon kell koncentrálni, hogy minél kevesebb emberelőnyös szituáció alakuljon ki. Pontosnak kell lenni, hiszen a jobb csapatok könyörtelenül megbüntetik a hibákat. Sokat gyakoroljuk a 3-2 és a 2-2 elleni játékokat, a támadás befejezést, és a védekező emberek cseréjével ugyanennek a levédekezését is. Fontos, hogy jól vigyük fel a labdát, és hogy meg tudjuk játszani a centert. Az edzéseken a másfél órából csak negyed óra a játék, a különböző játékszituációknak be kell rögződniük. Úgy érzem, hogy egyre jobb lesz a csapat.

- Néhány év elteltével mivel lennél elégedett?

- Komolyak a tervek a vezetők részéről, hosszú távon gondolkodnak. Mindenképpen NBI-es csapatot szeretnének, ami 2-3 éven belül össze is jöhet. Mi, játékosok maximálisan érezzük az elvárásokat, de azt is, hogy ők mindent megtesznek, hogy mi sikeresek legyünk. Ott vannak minden edzésen, elkísérik a csapatot a meccsekre, és szponzorok is vannak a csapat mellett. Komoly az elhatározás, és már az utánpótlás vonalat is el akarják indítani, 3-4 fiatal, tehetséges játékosunk már van, nekik és nekünk is sokat kell még tanulni, az idő pedig majd eldönti, mire lesz ez elég.

- Mikor lesznek a mérkőzések? Felmértétek már az ellenfeleket?

- Természetesen már érdeklődünk a mezőny után, nézegetjük a tavalyi eredményeket. A Szombathely tavaly simán megnyerte az NB II-t, de vannak nagyon jó csapatok most is. Heti két edzéssel készülünk, hétfőnként lesznek a mérkőzéseink, ahova várjuk a szurkolókat!