Debütál a futsal Veszprémben

Augusztus 5-én mutatkozik be a hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportág, a futsal veszprémi szerveződése.

Az 1. Futsal Club Veszprém névre hallgató sportegyesületet 2011. áprilisában jegyezték be a megyei bíróságon, és hamarosan a nagyközönség előtt is bemutatkozik a veszprémi csapat. A klub ügyvezetőjét, Rajki Tamást kérdeztük az egyesület terveiről, elképzeléseiről.

- Nem megszokott a csapat névválasztása, mi áll a döntés hátterében?

- A patinás német klub, az 1. FC Köln mintájára választottuk az 1. Futsal Club Veszprém nevet, ami jelzi, hogy városunk első futsal klubját alapítottuk meg, reméljük, hogy a sportág és a csapat is hamarosan beivódik a veszprémi sportéletbe.

- Minden szerveződés egy jó ötlettel kezdődik. Nálatok ez hogy zajlott?

- Baráti beszélgetések alkalmával, egy veszprémi labdarúgást szerető társaság fejében fogalmazódott meg a gondolat, hogy a kispályás focira építve megteremtsük az egyre népszerűbb sportág alapjait Veszprémben.

- Az ötletgazdák közül kerülnek ki a csapat játékosai is?

- Nem, ők elsősorban a háttércsapatot alkotják. Alapos átgondolás után, azt a koncepciót alakítottuk ki, hogy alulról építkezve, lépésről lépésre haladunk előre. Veszprémi kötődésű labdarúgókból alakítottuk ki a csapatot, és a vállalkozói kör – aki segít minket – szintén veszprémi kötődésű.


Rajki Tamás

- Kialakult a koncepció, hogy zajlott a megvalósítás?

- Első lépésként összeállt egy szervező team, aki megkereste a támogatói kört, majd megalapította az egyesületet, ami áprilisban bejegyzésre került. Ezután megkerestük a szakmai stábot, Németh Gáborra és Tóth Gáborra esett a választásunk. Ők veszprémi viszonylatban rendelkeznek már futsal múlttal, részt vettek tornákon, képezték magukat. Velük közösen kialakítottuk a lehetséges csapatot, ők felelnek a szakmai munkáért.

- Kikre épül a csapat gerince? Megneveznél közülük név szerint is néhányat?

- Veszprémi fociberkekben jól csengő nevek – Bényi Kálmán, Pálfi Róbert, Weisz Zoltán, Vető Balázs, Wéber Balázs – alkotják a csapat egy részét, valamint a fiatal generációt Tar Tamás, Osvald Ádám és Jónás Áron képviseli. Az ideális keret 16 fős, egy mérkőzésre 12 fő nevezhető, ami már összeállt, időközben még 1-2 játékos csatlakozhat a kerethez.

- Kik támogatják a csapatot?

- Fontos volt a város elvi támogatása, de szeretném kiemelni, hogy anyagi támogatást nem kértünk a várostól, ezzel is jelezve, hogy nem akarunk konkurensei lenni a meglévő labdarúgó egyesületeknek. Szeretnénk velük együttműködni, és új színfoltjai lenni a veszprémi labdarúgó életnek. Már meg is kerestük a Veszprém FC-t és az utánpótlás klubot is, folyamatosan egyeztetjük az együttműködés lehetőségeit. Anyagi támogatást a már említett vállalkozói körtől kaptunk, akiket hamarosan hivatalosan is be fogunk mutatni.

- Hol tartotok a felkészülésben?

- Az edzéseket júniusban elkezdtük, és már edzőmérkőzésekkel készülünk a szeptemberi NBII-es rajtra. A Ferencváros és a Szombathelyi Haladás csapatával rövid idő alatt sikerült kialakítanunk egy jó együttműködést, ami tapasztalatcserében és edzőmeccsekben nyilvánul meg. Iskolai vonalon már az utánpótlásban is elindulunk, néhány intézménnyel már felvettük a kapcsolatot.

- Milyen célokkal vágtok neki a bajnokságnak?

- A vezetőség megteremtett egy biztos alapot, az erőviszonyok ismeretében jó eredményt várunk el már az első szezonban. Célunk az első osztály mielőbbi kiharcolása, aminek időbeni elérését fél év után tudjuk reálisan meghatározni, addig az a legfontosabb, hogy látványos, szerethető, közönségcsalogató mérkőzéseket tudjunk játszani, melyekre szeptembertől kéthetente, az egyetemi stadion Munkacsarnokában kerül sor.

- Milyen mezőnnyel és lebonyolítással kell számolnotok?

- Alanyi jogon az NBII Nyugati Csoportban indulhatunk, ahol a várható létszám 10-14 csapat lesz. Ez a nevezésektől függ, és augusztus végére realizálódik. Őszi-tavaszi bajnoki rendszerben, körmérkőzéseket fogunk játszani. Fővárosi, Pest környéki csapatok, valamint dunántúli fellegvárak – Győr, Dunaújváros – alkotják majd a mezőnyt. Néhány edzőmérkőzés után az a tapasztalatunk, hogy sok gyakorlással és a meglévő alapokra építve sikereket fogunk tudni elérni. Bízunk a sikeres szereplésben!

- Mikor láthatják először az érdeklődők a csapatot?

- Egyesületünk hivatalosan augusztus 5-én, pénteken mutatkozik be a nagyközönség előtt, a végleges program hamarosan nyilvános lesz. Az NBI tavalyi bronzérmese, a Ferencváros ellen fogunk játszani, ami látványosnak ígérkezik. Ez alkalommal mutatjuk be támogatóinkat, és csapat koncepcióját, várunk mindenkit szeretettel! A mérkőzéseinket családbarát eseménnyé szeretnénk tenni, várjuk a gyerekeket is, akiknek a találkozók szüneteiben büntetőrugó versenyt és érdekes programokat szervezünk.

Futsal: nem kispálya

A futsal kísértetiesen hasonlít a kispályás labdarúgáshoz – a megnevezése teremfocit jelent magyarul –, de nagymértékben különbözik is tőle. A pálya és a kapu mérete ugyanakkora, viszont a labda súlya és mérete kisebb. A tiszta játékidő 2x20 perc, a nevezhető 12 játékosból egyszerre 4+1 fő van a pályán, korlátlan cserelehetőséggel, ami gyors és izgalmas játékot eredményez. Nem engedélyezett a test-test elleni küzdelem, ezáltal csökken a sérülésveszély. 5 fault után büntető rúgás következik, ami növeli a gólok számát. A futsal sokkal pörgősebb és látványosabb, mint a kispályás foci, és rokonával ellentétben nemzeti bajnokságokat és világversenyeket is rendeznek.