Első helyen telel a Veszprém FC - 2. rész

Garai Péter, Orbán Tamás, Rugovics Vendel és Tatai József nyilatkozott szerkesztőségünknek az őszi szezonról, a felkészülésről, és az utánpótlásról.

Először Garai Pétert, a Veszprém FC ügyvezetőjét kérdeztem a csapat őszi teljesítményéről, illetve a felkészülésről.

A nyáron meghatározó játékosok távoztak a csapattól, ennek ellenére egy remek őszt produkálva első helyen vagytok, hogyan értékeled az őszi szezont?

Én is meglepődtem azon, hogy ilyen zökkenőmentesen sikerült megoldani a hiányzók pótlását, az edzőnk egy olyan stratégiát, taktikát dolgozott ki, amelyet a játékosok egyénileg remekül elsajátítottak, ezért is tartom szép sikernek, hogy jelenleg 7 ponttal vezetjük a bajnokságot.

Babos Barnabás és Soós János távozott a csapattól, rajtuk kívül távoznak-e még játékosok, illetve kik érkezhetnek a csapathoz?

Csordás Máté iskolai elfoglaltságai miatt az ifjúsági kerettel készül a továbbiakban, valamint nagy valószínűséggel Donát Máté a kevés játéklehetőség miatt másik csapatot keres magának, több távozó nem várható a csapatnál. Érkező oldalon említhetjük Jurik Patrikot, ő egy 18 éves, nagyon tehetséges játékos, valamint Babik András, aki egy év szünet után tér vissza ismét a csapathoz. A felkészülést több ifista is a felnőtt kerettel kezdte meg, a február 20-i keretszűkítés után derül majd ki, hogy kik kaphatnak esetleg lehetőséget a tavaszi szezonban a felnőtteknél.

Hogy zajlik a téli felkészülés, mely csapatokkal játszatok edzőmérkőzéseket?

A műfüves pályán tréningezünk télen, mivel a Stadiont sajnos nem tudjuk ilyen időben használni. Heti hat edzéssel és egy edzőmérkőzéssel készültünk eddig, de február elejétől heti több edzőmérkőzés is szerepel a programban. Kilenc mérkőzést fogunk játszani a felkészülés során, ezek között szerepel NB1-es, NB2-es, NB3-as, és megyei első osztályú csapat is, mivel a különböző erősségű csapatok ellen más-más dolgot, taktikát lehet gyakorolni. Próbálunk több NB1-es csapatot is Veszprémbe hozni, hogy a futballszerető közönség legalább ilyenkor láthasson első osztályú gárdát, illetve ezek jó erőfelmérők lehetnek a távolabbi tervek megvalósításához. A Kecskemét mellett a Szombathelyi Haladással és a Videotonnal is van lekötött összecsapásunk, de ezek pontos időpontja a csapatok időjárástól függő felkészülése miatt még képlékeny.

Tavasszal milyen erőviszonyokra lehet számítani a bajnokságban, mely csapatok lehetnek veszélyesek a Veszprémre?

Úgy gondolom, hogy az ősz folyamán kirajzolódtak az erőviszonyok a bajnokságban, a Lipót és a Sopron elsősorban az, aki bele tud szólni a bajnoki címért folytatott küzdelembe, de a Csorna, a Haladás II., a MOTIM és a Sárvár is okozhat kellemetlen perceket a bajnokság tavaszi szakaszában az élen álló gárdáknak.

Az MLSZ megváltoztatta az NB3 versenykiírását, ha a Veszprém megnyeri bajnokságot, vállalja majd az indulást az NB2-ben, vagy ez csak a bajnokság végén fog realizálódni?

Túl korai még erről nyilatkozni, hiszen alapvetően mi nem azt tűztük ki célnak, hogy megnyerjük a bajnokságot. Az edzőnknek rendre nehéz feladatokkal kell megküzdeni, mivel az eligazoló játékosok helyett kényszerből kell beépítenie új játékosokat a csapatba, ez eddig maximálisan sikerült, de tavasszal ez még kérdéses, hogy mennyire fog sikerülni. Emellett azon a szemléletünkön sem szeretnénk változtatni, hogy főleg veszprémi, illetve veszprémi kötődésű játékosokkal képzeljük el a jövőt, de nem tudjuk, hogy ez mire lesz elég, így nem szeretnék találgatásokba belemenni.

Tatai Józsefet kérdeztem a saját teljesítményéről, illetve a csapat esélyeiről.

Babos távozásával te lettél a legeredményesebb játékos, ez volt a legjobb szezonod eddig?

Volt már hasonló szezonom, sőt amikor két évvel ezelőtt feljutottunk az NB3-ba, a bajnokság első felében 19 góllal zártam.

A tél folyamán kaptál ajánlatokat más csapatoktól, ill. meddig van szerződésed a Veszprémmel?

Konkrét ajánlatom nem volt, csak hallomásból értesültem 1-2 csapat érdeklődéséről, a Veszprémmel még két évig van még szerződésem.

Hogyan látod a csapat esélyeit, megnyerhetjük a bajnokságot?

Az őszi teljesítménnyel nagyon elégedett vagyok, bár volt egy mérkőzés, amikor a MOTIM-mal játszottunk, ami ugye döntetlen lett, ha azt sikerült volna megnyernünk, akkor most 9 ponttal vezetnénk a bajnokságot. Bízom benne, hogy tavasszal is hasonlóan jó teljesítményt fogunk nyújtani, legveszélyesebb ellenfélnek a Lipótot tartom. 

Tatai József után Orbán Tamást, a VFC vezetőedzőjét kértem meg, hogy beszéljen a csapat őszi teljesítményéről.

Első helyen zártátok az őszi szezont, hogyan értékeled a csapat teljesítményét, illetve mit vársz a tavasztól?

Én számítottam erre, hogy az első helyen fogunk zárni ősszel, viszont úgy gondoltam, hogy az ellenfeleink erősebbek lesznek. Tavaly a Hévíz volt a nagy riválisunk, most ez annyiban változott idénre, hogy több jobb képességű csapat van, de kiemelkedő, akire azt mondanám, hogy vetélytársunk lehetett volna, nem tudnák mondani. Ezt arra alapozom, hogy több riválisunk mérkőzésére is ellátogattam, de nem láttam olyan teljesítményt tőlük, ami alapján veszélyesek lehettek volna ránk. A tavaszi szezonban azonban nem lehet tudni, hogy mire leszünk képesek, mivel két meghatározó játékos távozott a csapattól, és nagyon nincs lehetőségünk igazolni. Ha ezt tudják a riválisaink, és olyan posztokra tudnak igazolni, ahol ősszel gyengébbek voltak, mint pl. a Sopron támadósora, akkor nehezebb lehet a bajnokság folytatása. A Lipótot nem tartom esélyesnek a bajnoki címre, a Haladás II. teljesítménye pedig attól függ, hogy hányan játszanak vissza az első csapatból.

A tavaszi sorsolásunk sem mondható könnyűnek, hiszen idegenben mérkőzünk meg a Lipót, a Sopron, a Csorna és a Körmend csapatával is. Ha sikerül két játékost beépítenem a távozók helyére, akkor nem lehet gond a tavaszi szezonban, hiszen ez a 9 pont a Sopronnal szemben soknak tűnik, de ez majd az edzőmérkőzéseken eldől. Ha riválisaink előbb fognak pontot veszíteni, valamint, ha mi hozzuk az idegenbeli mérkőzéseinket, akkor megnyerhetjük a bajnokságot.

Babos és Soós távozása mennyivel változtathatja meg a csapat taktikai hadrendjét?

Olyan játékrendszert próbálgatunk már két éve, amit a két játékos távozásával sem kívánok megváltoztatni. Próbálom ugyanazt a hatékony támadójátékot alkalmazni, annyival kiegészítve, hogy most még keményebb felkészülést csinálunk, ezzel szeretnénk még jobban ráerőltetni ellenfeleinkre a kispasszos, rövid játékot. Ha ez sikerül, és megtalálom az arányokat, valamint elkerülik a csapatot a sérülések, akkor nem lesz probléma.

Az utánpótlással kapcsolatban Rugovics Vendelt, a VFC USE szakmai vezetőjét faggattam.

Hogyan szerepeltek az utánpótlás csapatok az őszi szezonban?

Azt hiszem, hogy minden igényt kielégítően szerepeltek csapataink, az U19-es és az U16-os gárda is az első helyen fordult, az U15 második helyen fordult az országos bajnokságban, az U13 szintén az elsős helyen telel, valamint az U13-as B csapatunk, akiket a megyei U16-os bajnokságban indítottunk, szintén szépen teljesítettek, rájuk is nagyon büszkék vagyunk.

 

Biztosított az anyagi háttér az utánpótlásban?

Úgy gondolom, hogy anyagi háttér, ha szűkösen is, de éppen elég a kb. 450 gyermek számára.

A fiatalok közül kiket tartasz nagy tehetségeknek, akik nb1-ben, vagy akár külföldön is játszhatnak majd?

Vannak tartalékaink az utánpótlásban, fölépítettünk egy harmadosztályú csapatot lokálpatrióta alapon, saját nevelésű játékosokból, ez is nagy erőket vont el az utánpótlás csapatoktól. A Soós Jancsit és a Babos Barnát eladtuk a Videotonnak, előtte az Iszlai Bence Szombathelyre igazolt, a Szolga Máté pedig 16 évesen profi szerződést kapott a hollandiai Twentétől, de a további tehetségek név szerinti felsorolásától óvakodnék, mert nem szeretnék senkit kihagyni, másrészt nem lenne szerencsés elkapatni a fiatalokat.

A korosztályos magyar válogatottakban hány veszprémi játékos szerepel?

Amióta a VFC USE megalakult, 12 játékosunk mutatkozott be a válogatottakban. Soós János szerepelt a 91-es korosztályban, a 92-esben Farkas László, Grósz Szilárd és Burcsik Márton lépett pályára, utóbbi azóta már a szombathelyi Illés Akadémián focizik. A 93-ban születetteknél Szolga Máté volt válogatott, míg a 94-es születésűeknél Meiczinger Bence és a Novothny Soma mutatkozott be, ez a válogatott most alakult, Soma két mérkőzést játszott, ezeken két gólt rúgott, az egyik győztes gól volt, a másik pedig döntetlent érő találat.

Heteken belül Novothny Soma ismét próbajátékra utazik a Sunderlandhez, immáron harmadszor, és ha ezen is megfelel, amire a menedzserek nagy esélyt látnak, akkor nyártól Angliában folytatja a pályafutását. 

tabellák

NBIII Bakony Csoport Felnőtt:

1. Veszprém FC 35 pont
2. Lipót-Pékség 28 pont
3. SVSE-GYSEV 26 pont

NBIII Bakony Csoport U19:

1. VFC USE 28 pont
2. Lipót-Pékség 28 pont
3. Sárvár 27 pont

NBIII Bakony Csoport U16:

1. VFC USE 33 pont
2. Celldömölki VSE 30 pont
3. MOTIM 27 pont

U15 II. osztály, Észak-Nyugat:

1. Illés Akadémia 36 pont
2. VFC USE 34 pont
3. Haladás VSE 34 pont

U13 II. osztály, Észak-Nyugat:

1. VFC USE 35 pont
2. Haladás VSE 32 pont
3. Hévíz SK 31 pont

Képek forrása: veszpremfc.hu